Tykkäsitkö? Jaa blogitekstini:

31.1.2014

Kolme näppärää ilmaistyökalua infograafien luomiseen


Infograafit, mikä ihana keino tiedon muokkaamisessa ymmärrettävämpään, helpommin pureskeltavaan muotoon! Maailmalla suurin infograafi-hypetys alkaa olla jo hieman taittunut, mutta rohkenisin väittää, ettei Suomessa puolestaan infograafeja olla vielä hyödynnetty niillä mittasuhtein, mihin tarve ja mahdollisuuksia olisi.

Sen sijaan että lähtisin itse perustelemaan miksi infograafien luominen on B2B-markkinoijan näkökulmasta harkitsemisen arvoinen asia, rohkaisen lukemaan Somecon Anna Mellinin mainiosti aiheeseen uppoutuvan blogikirjoituksen. Itse ajattelin keskittyä tässä kirjoituksessani käytännön työkaluihin, onhan aihe ollut minulle hyvin ajankohtainen viime aikoina. Olen grafiikkaohjelmistojen tottunut käyttäjä, mutta koen että paikoin olisi näppärämpää pikaisen tarpeen sattuessa vain rakentaa infografiikka siihen suunnitellulla työkalulla tai antaa jopa aiheasiantuntijan itsensä lähteä miettimään miten hän tietoansa lähtisi jäsentelemään. Tutkin taannoin tarjolla olevia palveluita ilmaisnäkökulmasta ja nostan esiin kolme työkalua, joiden ominaisuuksien punnitsemiseen itse lopuksi päädyin. Huomioni eivät varmastikaan ole täydellisen kaiken kattavia ja monta muutakin palvelua olisi voinut päätyä listalle, nämä kolme koin kuitenkin subjektiivisesti varsin käytännönläheisiksi ja käteviksi käyttää.

Infogr.am



Infogr.am:ssa minua ensikosketuksella miellytti sen varsin virtaviivainen ja intuitiivinen käyttöliittymä, sisältö jaetaan infograafissa automaattisesti osioihin, joita voi helposti siirrellä vetämällä paikasta toiseen. Infogr.am loistaa myös kaaviomahdollisuuksillaan, laskin erilaisia kaaviomalleja olevan viitisentoista ja näiden alla lisäksi useita eri vaihtoehtoja. Kaaviokuvien muokkaus käy helposti Excel-henkisessä taulukossa, johon on mahdollista ladata tarvittavat tiedot. Infograafeihin voi lisätä omia kuvia, videoita ja karttoja, jotka mukautuvat tarpeen mukaan. Miinusta palvelu kerää kuitenkin siitä, että valmiiden aloitusmallien määrä on ilmaisversiossa rajoitettu kuuteen eikä tyhjältä pohjalta aloittamista ilmeisesti sallita. Värimaailman muuttaminen onnistuu kyllä myös valmispohjiin. Ilmaisversiossa infograafien lataaminen kuvina ei ole mahdollista. Infograafit voi kuitenkin jakaa julkisesti palvelusta käsin, viedä suoraan Facebookiin, Twitteriin ja Pinterestiin sekä upottaa sivustolle html:nä - palvelu tukee myös responsiivisen materiaalin käyttöä. Kiva lisä olivat myöskin infograafin alareunaan lisättävät some-jakonappulat, joista lukijat voivat jakaa sitä helposti eteenpäin.

Mutta, kuten kollegani pian havainnoi, Infogr.am ei varsinaisesti tue hyvin muun sisällön kuin graafien luomista. Jos taulukkoihin perustuvat infograafit ovat se mitä haet, Infogr.am on varmasti hyvä vaihtoehto. Mutta jos haluat luoda muunlaisia selventäviä kaaviokuvia, on parempi ehkä katsella muitakin vaihtoehtoja, Infogr.am:sta kun ei löydy juuri laatikoita, ikoneita tai muita palikoita vapaasti luotavien kaaviomallien luomiseen.

Easel.ly



Edellisen seikan havaittuani siirryinkin toiseen ääripäähän, nimittäin testaamaan Easel.ly-palvelua. Easel.ly ei todellakaan loista Excel-pohjaisten graafien luomisessa, ne voit heti kättelyssä unohtaa. Mutta sen sijaan Easel.ly:ssä on hyvä valikoima visuaalisia elementtejä edellä mainittujen vapaamuotoisten kaaviokuvien luomiseen. Työhön on helppo ryhtyä noin 15 valmiin aloitusmallin pohjalta ja tyhjä pohja -vaihtoehto löytyy myös. Käyttöliittymä on varsin helppokäyttöinen ja valittuun pohjaan voi materiaalinsa asetella miten haluaa, Easel.ly:ssä ei ole samanlaista sisällön osioihin jakamista kuin Infogr.am:ssa. Objektien keskinäisen järjestyksen ja läpinäkyvyyden voi myös määrittää vapaasti. Sisältöön voi lisätä karttoja (jotka tosin eivät mukaudu tarpeeseen samalla tavalla kuin Infogr.am:ssa) ja kuvia, videoita palvelu ei näytä tukevan. Ilmaisversiossakin on mahdollista ladata infograafi myös jpg-tiedostona sekä jakaa weblinkkinä tai upottaa halutulle sivustolle html:n avulla.

Piktochart



Viimeisenä lähdin syvätestailemaan Piktochartia. Piktochart antaa ilmaisversiossaan noin kymmenisen valmispohjaa ja mahdollisuus tyhjästä aloittamiseen löytyy myös. Sisältö jaetaan Piktochartissa samalla tavalla osioihin kuin Infogr.am:ssa, mutta niitä siirrellään hieman hitaammin osioiden hallintavalikosta käsin. Piktochart sisältää Easel.ly:n tavoin runsaan määrän erilaisia elementtejä ja ikoneita vapaasti muodostettavien kaavioiden tekemiseen. Samoin objektien keskinäistä järjestelyä ja läpinäkyvyyttä Piktochart tukee Easel.ly:n lailla. Infograafeihin on mahdollista lisätä eri alueiden karttoja, omia kuvia ja videota. Excel-pohjaisten kaavioiden tekeminen on Piktochartissa mahdollista, erilaisia graafivaihtoehtoja on hieman suppeammin kuin Infogr.am:ssa, mutta valikoima on silti hyvä ja tietoa voi käsitellä samalla tavalla taulukkonäkymässä. Myös datan tuonti Excel-taulukosta tai Google Spreadsheetista on tuettu. Piktochartista valmiin infograafin voi ladata eri resoluutioisina jpg- ja png-tiedostoina sekä thumbnail-kuvina, julkaista html:ää hyödyntäen sekä jakaa suoraan Facebook, Twitter, Google+ ja Pinterest-palveluihin. Käytettävyys on ihan mukava ja mahdollisuudet moninaiset.

Yhteenveto

 

Näistä palveluista valitsemisessa ratkaisee selkeästi se, millainen infograafien tuottamisen tarve pohjimmiltaan on. Mikäli painopiste on tilastotiedon ja graafien tuottamisessa visuaaliseen muotoon, on Infogr.am näppärä työkalu. Vapaamuotoisempien kaavioiden tekemiseen on Easel.ly taas hyvä vaihtoehto. Piktochart osuu ominaisuuksillaan näiden kahden välimaastoon pätevänä yleispalveluna monenlaiseen tarpeeseen. Ennen kuin palveluita lähtee tutkimaan kannattaakin siis hetki miettiä sitä, minkä tyyppiseen tiedon visualisointiin on itse työkalua hakemassa. Itse varmasti tulen tilanteesta riippuen käyttämään jokaista näistä ja toisaalta visuaalisesti haastavammissa kokonaisuuksissa saatan myös päätyä perinteisten grafiikkaohjelmien pariin. On kuitenkin selvää, että infograafien luominen nopeutuu näillä työkaluilla huomattavasti, mikä antaa lisää olennaista aikaa keskittyä itse sisällön miettimiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti